Hoppa till sidans innehåll

VM is och snösegling 2019 i USA

04 MAR 2019 22:25
12 svenska deltagare i tre klasser ställde upp på VM i is och snösegling i Fond du Lac, USA, 5-9 februari. Det började tufft och inte direkt som vi hade planerat. Till slut gick det bra!
  • Uppdaterad: 04 MAR 2019 22:25

Söndagen den 3e februari var ingen bra dag att starta vår resa pga det snökaos som rådde, men detta var bara början på allt elände. Glada att att ha klarat livhanken på sliriga motorvägar till flygplatsen, fick vi reda på att flyget var kraftigt försenat och sedan inställt. Satt en hel dag tills vi till slut fick reda på att vi kunde ta ett plan nästa dygn.

När vi checkade in våra 35 specialbagage 22 tim innan var vi förstås glada att slippa släpa hem allt men fick en obehaglig känsla av att detta kunde sluta illa vilket det gjorde! På flygplatsen i Chicago fanns inget bagage, vår utrustning är givetvis unik och går inte bara att köpa utan är specialtillverkat.

 

Lake Winnebago där vi tävlade ligger ca 25 mil norr om Chicago och vi blev hämtade av WISSA organisationen av voluntärer, snacka om service. Vi hade en bra SAS-kontakt i Chicago som vi ofta hörde av oss för att hålla oss underättade om bagaget. Kändes som en katastrof då vi ev kunde vara utan all utrustning på hela VMet. Dagen efter skulle VM börja! WISSA-ledningen tog ett väldigt hedervärt beslut för oss att skjuta upp VMet en dag så vi fick tid på oss att hyra eller låna utrustning. Många tävlande lånade ut sin egna utrustning vilket verkligen uppskattade! Alla hjälpte verkligen till.
Första tävlingsdagen, onsdagen började ändå hyfsat men värst var det nog för oss som seglade med vanliga alpinskidor i den lätta vinden med lite nysnö. Sled (issurf)- och Wing (Kitewing)-klassen gjorde bra ifrån sig på STS (short track slalom).
Fick reda på att vår utrustning hade hittats och skulle komma sent eftermiddag. Febril vallning på kvällen men vi hade då inte kunnat testa våra skidor vilket medförde att vi i Wing-klassen fortfarande inte fick fart med resultat tvärsist.

Vädret WISSA

Vädret var helt galet då det regnade rejält med underkylt regn och slutade att blåsa och på kvällen kom mycket vind varvid vi sled-klassen seglade i hård och riktigt dålig is i strålkastarna från ett par bilar. Wing klassen startade inte pga den farliga isen och ca 13 m/sek. Däremot seglade bl a Evelina (Kitewing), Tobias och Lucas (Sled).
Fredagen var det 17 grader kallt och blåste uppåt 17 m i byarna. Det blev tufft för Kitearna där många körde sönder sina skidor i den rätt grova isen. För några av oss innebar det att nu fick vi chansen att visa. Evelina kunde inte starta för det blåste för mycket och pappa Magnus (Wing) snodde hennes segel och vann alla race den dagen, två course, distans och speed. Stefan (sled) vann speed, Andreas (kite) trea på distans och Kristoffer trea på speed.
Sista dagen blev verkligen inte kul utan bjöd på vackert skitväder dvs ingen vind och mycket solsken vilket också gjorde att vi inte kunde fortsätta vår revansch.

Evelina rundar STS
Foto: Enda Pärisma. Evelina vid en rundning i short track slalom

Medaljerna

  Klass Gren - medalj Åldersklass
Evelina Nordström Wing Overall Guld Junior
Magnus Nordström Wing Speed - Guld, Distans - Guld, STS - Silver Overall
Stefans Söderlund Sled Speed - Guld, Course - Brons, STS - Brons Overall
Tobias Bodin Sled STS - Silver, STS - Guld (GM), Course - Guld (GM) Overall, Grand Master
Emely Hagen Sled STS - Silver Women
Robin Larsson Kite Course - Silver Masters
Markus Robèrt Kite Course - Brons Masters
Frank Krönert Kite Course - Silver Grand Master
Andreas Gustafsson Kite Distans - Brons Overall
Kristoffer Rönnback Kite Speed - Brons Overall
Skribent: Magnus Nordström
E-post: This is a mailto link

VM 2022
14-19 feb
Estland


Svenska Isseglarförbundet
Svenska Isseglarförbundets logotyp

Is och snösegling i Sverige
Facebook Kitewing Sweden

Köp & sälj Issegling
Facebook köp sälj Issegling

 

 Köp Draksegel 

SAIL365-logga

Surfspot Logga

 

Företagsevent?
Presentkort?
Kolla!

OutdoorEvents

Postadress:
SS Skridskoseglarna - Issegling
Torgny Lagerstedt, Döbelnsgatan 89
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707778785
E-post: torgny.lagerstedt@bl...

Se all info