Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsregler Draksegel & Vingsegel


Läs eller ladda ner gällande regelbok från 2017 >>

(justeringar av dessa regler: klass 1 är nu drakklassen, klass 2 är nu vingklassen, det räcker med två deltagare för att genomföra SM)

 

Väjningsregler
Inom skridskosegling håller man sig till de två grundläggande väjningsreglerna för segling som säger att seglare för babords halsar väjer för seglare för styrbords halsar samt att seglare i lovart väjer för seglare i lä. Dessutom tillämpas en särskild regel vid rundning av märke. Man kan som lovartsseglare inte begära plats för märket. Man måste därför se till att man inte har någon seglare i lä inför rundningen.

Tävling
Som vid all typ av segling kappseglar man vid skridskosegling på en triangelbana. Triangeln har lika långa sidor med längden 1,7 km och banan seglas två varv för att ge totalt 10 km. Oftast använder man sig av en masterstart (även kallad harstart eller grindstart) vilket innebär att alla seglare startar för styrbords halsar bakom en seglare som passerar fältet för babords halsar. När alla startat stagvänder mastern och seglingen är i gång.

Utrustning
Utrustningen får utformas fritt i vingklassen där enda kravet är att seglaren ska ta sig fram på skridskor. Seglet får utformas hur som helst och får vara hur stort som helst. I drakklassen finns det olika maxmått på seglet och det får vara högst 8,8 m2 stort. Skridskorna får vara högst 200 mm höga mätt från isen och till undersidan av pjäxan.

SM
För att SM ska genomföras krävs fina isar och triangelbanans två varv ska seglas på maximalt 28 minuter vilket ger en snitthastighet seglad väg på minst 25 km/h. Normalt genomförs två seglingar i drakklassen respektive vingklassen varav båda räknas för slutresultatet.

Sverige-Cupen
Sverige-Cupen kan genomföras på isar av sämre kvalitet än vad som tillämpas på SM. Sverige-Cupen får vid utrymmesbrist också genomföras på en triangelbana med sidan 1,1 km som då istället seglas tre varv för att ge samma totala banlängd på 10 km.

Uppdaterad: 03 JAN 2017 08:39 Skribent: Tomas Forsman

VM 2022
14-19 feb
Estland


Svenska Isseglarförbundet
Svenska Isseglarförbundets logotyp

Is och snösegling i Sverige
Facebook Kitewing Sweden

Köp & sälj Issegling
Facebook köp sälj Issegling

 

 Köp Draksegel 

SAIL365-logga

Surfspot Logga

 

Företagsevent?
Presentkort?
Kolla!

OutdoorEvents

Postadress:
SS Skridskoseglarna - Issegling
Torgny Lagerstedt, Döbelnsgatan 89
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707778785
E-post: torgny.lagerstedt@bl...

Se all info