Hoppa till sidans innehåll

Drakrigg


Riggen består av en bom som spänner upp seglet på längden och rår som spänner upp seglet på tvären samt en akterrå. Rårnas läge måste kunna trimmas i längsled så att krysset ligger där seglaren vill stå för att ha optimal balans på seglet (varken lovgirigt eller fallgirigt). Akterråns styvhet avgör hur mycket seglets över- och underlik trycks ut av vinden under segling. Lämpligt material till akterrå är tonkinkäpp av samma sort som används för markering av vägkanter.

Kompletta byggsatser (förutom akterrån) för drakriggar finns att köpa genom Skridskoseglarna för endast 500 SEK. Kontakta This is a mailto link

Bommen

Bommen görs av aluminiumrör SS 4212-06, diameter 50 mm, godstjocklek 1.5 mm.
I bommens främre del fästs en lina som sedan ska kunna dras genom blocket i seglets nos och låsas i en rörklämma eller liknande på bommen. Längst fram på bommen sätter man ett plastlock, en gummipropp eller en träplugg som skydd.
Bommens bakände ska passa mot akterrån. Därför nitas en bit kluvet aluminiumrör (diameter ca 30 mm) fast vid bommen. Försänk nitskallar på rörets insida. För bra passning mellan bom och det kluvna röret kan bommen plattas ut något i änden med hjälp av ett skruvstycke.

Rårna

Rårna görs av aluminiumrör SS 4212-06, diameter 40 mm, godstjocklek 1.5 mm. För infästning av seglet används en krok eller 6 mm bult i änden på rån. Om rån skjuter utanför kanten på seglet måste änden förses med en plugg.
Rårna kan spännas upp seglet med flera olika sorters system men här behandlas enbart det med en tvärslå med talja inuti som trimmar rårna. Taljan drar ihop två wirestroppar som går genom varsitt brytblock och spänner upp rårna. Genom att wirestropparna drar rårna snett framåt/utåt spänner de upp seglet både på längden och tvären. Wirestropparna sitter fast i rårna med sprintar som går att flytta mellan olika hål i rårna. Genom att trimma dessa infästningars läge justerar man förhållandet mellan kraften som trycker ut rårna i sidled och kraften som drar rån framåt så att rårna stannar kvar i önskat läge. Omkring detta jämviktsläge går det att trimma rårna några cm framåt eller bakåt utan att wirestropparnas fästpunkter eller taljans spänning behöver ändras.

För att taljan ska få plats inuti tvärslån måste denna ha minst 45 mm innerdiameter. Taljan görs 4-skuren med t ex Sailspeed Mini dubbelblock och 6 mm lindiameter. Ena linänden fästs i tvärslåns framkant ungefär vid ena wirebrytblocket och linans andra ände dras ut genom ett avlångt hål till en liten skotråtta eller liknande. Wirestropparna görs av 4 mm 72-trådig wire eller 6 mm kevlarlina. Brytblocken för wirestropparna sitter på varsin bygel som skruvas fast i tvärslåns framkant.
För att rårna ska ligga stadigt mot tvärslån sågar man upp en 300 mm lång öppning i dess bakkant och det gäller att såga bort precis så mycket material så att brytblocken får plats. Om man sågar bort mer så förlorar tvärslån i styrka.
Sprintarna som fäster wirestropparna i rårna görs av 8 mm rostfri bult (alltså ingen gäng) som är minst 55 mm lång. I bultens ände borras ett 4 mm hål att fästa en schackel i. Wirestroppen fästs i schackeln med en talurit eller ett kort wirelås.
Rårnas ändar behöver ingen annan fixering i axiell led än de får av wirestropparna. För att hålla dem på plats räcker det därför att ha en kraftig 400 mm lång gummislang som man sticker in de båda rårnas ändar i från var sitt håll. Slangen bör ha ungefär 10 mm större innerdiameter än rårnas ytterdiameter. För att den ska passa utanpå rårna limmar man fast ett 100 mm långt hårdplaströr i varje ände på slangens insida. Detta arrangemang gör att rårna kan glida ut eller in i gummislangen lättare än om gummislangen passade direkt på rårna.

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:20 Skribent: Tomas Forsman

VM 2022
14-19 feb
Estland


Svenska Isseglarförbundet
Svenska Isseglarförbundets logotyp

Is och snösegling i Sverige
Facebook Kitewing Sweden

Köp & sälj Issegling
Facebook köp sälj Issegling

 

 Köp Draksegel 

SAIL365-logga

Surfspot Logga

 

Företagsevent?
Presentkort?
Kolla!

OutdoorEvents

Postadress:
SS Skridskoseglarna - Issegling
Torgny Lagerstedt, Döbelnsgatan 89
11352 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46707778785
E-post: torgny.lagerstedt@bl...

Se all info